Sector and Service Slideshow

Maplewood Challenging Behavior Unit

Maplewood Challenging Behavior Unit

Client: 
Calderstones NHS Trust
Value: 
£1,800,000
Completed: 
2002

One of a handful of specialist learning Disability Health Service Trusts in the country, Calderstones NHS Trust was established as a trust in 1993. Over the years the trust has developed expertise in the care and treatment of people with mild to borderline learning disabilities and mental health needs. The trust recently began investing in a discrete "in-patient" Challenging Behavior service and in the provision of social care for those whom no longer need hospital support.

The employer’s agent ‘Baker Wilkins Smith’ appointed Atkinson Peck in January 2001 to provide Civil and Structural Engineering Consultancy services for a 20 bed behavioural facility split into 4 separate wings. Other design team members included Condy & Lofthouse Architects and Farley McGrath Consulting Engineers Ltd. In conjunction with a representative of the Trust, the design process gave particular consideration to ensuring the finished product was not institutionalized and that all reasonable care was taken to reduce the possibility of ligature points.

The development was of single storey masonry construction, with a trussed rafter roof. Atkinson Peck were involved with all aspects of the substructure and superstructure design as well as aspects of the external works including surface water and foul water drainage.

John Turner & Sons based in Preston were appointed in June 2001 with ourselves being novated to the contractor under a Design & Build Contract. The contract sum is in the order of £1.8 million.

Although the structural aspects of the project were generally straightforward one area of concern was highlighted when the roof trusses were delivered. Because of the irregular shape of the building and large spans a number of the girder trusses were very large in size and transmitted relatively high point loads to the load-bearing masonry walls. In one instance, where the truss was supported off the end of a masonry wall, the eccentric positioning of the truss made the loading more onerous. As a result it was necessary to enhance the end of the wall with a pier constructed in much stronger engineering brickwork. An idea of the size of the trusses can be ascertained by the photographs above.