Martin Dawes Headquarters & Call Centre, Preston Brook

Sector and Service Slideshow

Martin Dawes Headquarters & Call Centre, Preston Brook

Client: 
Martin Dawes
Value: 
£18,000,000
Completed: 
1999

At the beginning of 1998 Atkinson Peck were awarded a prestigious commission to carry out the civil and structural design of a new Call Centre and Headquarters building for Martin Dawes Telecommunications Ltd. The proposed new building, situated close to the M56 motorway at Preston Brook, provided a spacious and pleasant new office environment, totaling 175,000 Sq.ft of accommodation, for Directors and staff relocating from Warrington.

The three storey office area and single storey Call Centre, were housed under a curved Aluminium roof. The structural glazing in striking Sun-cool Silver ensured high visibility from the motorway. Structurally, the building was of steel framed construction, with composite metal deck floors, founded on a combination of piled and ground bearing foundations. The roof to the Call Centre was supported on curved cellular beams which were exposed internally.

The steel frame was designed as simply supported, with stability being provided by braced cores. Beams were designed to act compositely with the lightweight concrete floor. This led to an overall solution which was economic and able to be erected quickly to fit into the very tight program.

The design team for the project was assembled by Project Manager, Fyvie DMC from Stirling, brought in by Martin Dawes because of their experience of similar projects. Other team members were Bradford Robertson Architects from Glasgow, Kean Kennedy Quantity Surveyors from Edinburgh, DSSR Mechanical & Electrical Consultants from Glasgow and Gillespies Landscape Architects from Manchester.